Blíží se léto, ideální doba na ovocný detox a rád bych se s Vámi podělil o své zkušenosti z mého loňského letního detoxu. Možností jak detoxikovat organismus pomocí stravy je více, já jsem jako pokus na sobě zvolil detox ovocný. A když už žít na ovoci, tak nejlépe u moře. Na čtrnáct dní jsem se stal fruitariánem. Tedy, skoro.
Ovocný detox má strašně jednoduchá pravidla: můžete jíst jen ovoce a v jakémkoli množství.
To „jen“ však musím dát do uvozovek, stoprocentně dokonalý jsem nebyl. Občas jsem si k večeři dal tomatovou polévku či vařené brambory a když už jsem byl u moře, tak několikrát i čerstvou rybu. No a vzhledem k tomu že Chorvatská vína z oblasti Dingač jsou prostě dokonalá, tak i pár skleniček Vranacu či Plavacu.
Vzhledem k tomu že jsem však celých 14 dní žil z 95% jen na ovoci tak se tyto prohřešky v celém objemu ztratily. I když možná, že pro tyto hříchy jsem neměl takové detoxikační příznaky jaké jsem čekal.
Při detoxu můžete v prvních dnech očekávat nevolnost, bolesti hlavy, bolení v krku, poruchy trávení. Buď proto, že můj jídelníček je již několik let postavený tak, že potřeby detoxu jsou minimální (už jen proto, že můj jídelníček neobsahuje lepek a jen minimum soli) nebo právě pro výše zmíněné hříšky jsem neměl detoxikační příznaky žádné. Pokud vás však potkají, je to zcela přirozená reakce a do několika dní odezní.
Tělo se při detoxu zbavuje toxinů, střeva lepku a ostatních nánosů. Proto je třeba vyhýbat se soli a všem zpracovaným potravinám. Taktéž je třeba se vyhnout veškerému tuku (i olejům, olivám a avokádu v salátech), aby tělo nemuselo vynakládat energii na jejich trávení. Ideálně taktéž nepít alkohol, kávu a čaj, nekouřit.
Jedna z věcí na které si při takovéto stravě musíte zvyknout je, že v podstatě jíte pořád. I když se nacpete, tak již po hodině začínáte mít pocity hladu. Proto s sebou neustále musíte vláčet tašky s ovocem, což ale v případě celodenního povalování na pláži není takový problém. Večer si pro zpestření můžete dát i vařené brambory, rýži nebo salát, ale opět bez oleje. Ovoce můžete konzumovat v jakémkoli množství právě i večer.
Ideální je konzumovat místní ovoce a ne importované. V mém případě to v Chorvatsku byly především čerstvé melouny, hrozny, fíky, nektarinky, broskve a jejich naprosto fantastické sušené fíky. Ovoce je třeba si krájet či loupat vždy těsně před konzumací a ne předem ráno, abychom se nepřipravili o vitamíny.
Subjektivně jsem se cítil naprosto skvěle, neustále nabit energií, nepociťoval jsem únavu ani při večerním cvičení na pláži a cítil jsem i redukci tukové hmoty.
Letní ovocný detox mohu doporučit všem, a o to víc, pokud váš jídelníček není prost průmyslově zpracovávaných potravin a lepku.
Letos si ovocný detox určitě zopakuju a tentokrát již pokud možno bez vína. Tedy. Nejspíš
Pokud budete potřebovat s čímkoli ohledně detoxu, stravy či cvičení poradit, stačí napsat